5 September 2022

O condamnare pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 336 alin. (2) din Codul Penal, respectiv de conducere sub influența drogurilor, poate avea consecințe grave și de durată, inclusiv din perspectiva angajării sau a obținerii unui credit imobiliar spre exemplu.

Dacă ați fost surprins sub influența drogurilor la volanul autovehiculelor, echipa de avocați din cadrul Cabinetului de Avocat – Ionescu Virgiliu-Ionuț vă poate reprezenta în fața autorităților și va lupta pentru obținerea unui rezultat favorabil. Având un avocat experimentat în infracțiunile rutiere lângă dumneavoastră încă de la începutul dosarului penal, poate avea un impact pozitiv în construirea unei apărări de succes. Nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon 0750 400 412 sau completând formularul de contact pentru obținerea unei consultații.

 

Pedepse aplicabile

Conform articolului 336 Cod penal:

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Astfel, potrivit legii, constituie infracțiune fapta de a conduce autovehicule pe drumurile publice în măsura în care la momentul la care ați fost surprins în trafic prezentați în sânge urme de substanțe interzise (droguri). Cel mai des întâlnit în România, când vorbim despre conducerea sub influența drogurilor este canabisul (marijuana), dar și alți compuși sintetici, cum ar fi așa numitele droguri etnobotanice.

Detectarea în trafic a conducătorilor auto aflați sub influența drogurilor se efectuează prin testarea acestora prin intermediul unui dispozitiv specializat numit „drugtest” care va indica un rezultat – pozitiv sau negativ. Ulterior, dacă vorbim despre un rezultat pozitiv, persoana în cauză va fi condusă la o unitate medicală specializată pentru prelevarea unei probe de sânge si a unei probe de urină.

Este important de reținut că substanțele psihoactive pot fi detectate în organism și la câteva zile de la consum, iar fapta de conducere sub influența drogurilor, astfel cum este prevăzută de art. 336 alin. (2) Cod penal, există indiferent de cantitatea de substanță depistată în organism.

Important pentru șoferii surprinși sub influența drogurilor este să cunoască faptul că de la momentul întocmirii dosarului penal și până la finalizarea acestuia, persoana urmărită penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența drogurilor nu va mai avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.  În cazul în care acesta va fi surprins conducând i se va putea întocmi un nou dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) Cod penal, respectiv conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

 

Care sunt pedepsele pentru conducerea sub influența drogurilor

Legea din România sancționează infracțiunea de conducere sub influența drogurilor cu următoarele pedepse:

  • amenda penală, sau
  • închisoare de la 1 la 5 ani

 

Amânarea aplicării pedepsei

Instituția amânării aplicării pedepsei este o instituție relativ necunoscută de publicul larg și este deseori confundată cu suspendarea executării unei pedepse sub supraveghere.

În practica instanțelor de judecată din România, amânarea aplicării pedepsei se dispune pentru infracțiuni cu un grad de pericol social mai redus — conducerea fără permis sau cu permisul suspendat, conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, refuzul sau sustragerea de la recoltarea probelor biologice, precum și alte infracțiuni considerate de legiuitor ca fiind mai puțin periculoase.

Pentru a se lua în calcul instituția amânării aplicării pedepsei este de reținut că persoana trimisă în judecată trebuie să îndeplinească anumite condiții. Pentru mai multe detalii puteți intra în legătură cu un avocat penalist specializat în infracțiuni rutiere.

 

Când se poate dispune amânarea aplicării pedepsei?

Pentru a putea fi dispusă amânarea aplicării pedepsei, este cert că trebuie îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiții:

  1. să nu mai existe o condamnare anterioară la pedeapsa închisorii — cu excepția faptelor dezincriminate și a infracțiunilor amnistiate, precum și a faptelor pentru care a intervenit reabilitarea sau s-a împlinit termenul de reabilitare;
  2. să fie manifestat acordul pentru a presta muncă neremunerată în folosul comunității;
  3. judecătorul să aibă convingerea că se poate impune amânarea aplicării pedepsei, iar aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară.

În concret, persoana față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu va executa pedeapsa stabilită în sarcina sa, indiferent că vorbim de pedeapsa închisorii sau a amenzii penale. Însă, timp de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii instanței va trebui să nu mai săvârșească alte fapte penale și să respecte măsurile de supraveghere stabilite de instanță.

Suplimentar, dacă instanța consideră de cuviință, poate dispune ca inculpatul să respecte una sau mai multe dintre obligațiile prevăzute la art. 82 alin. (2) C. pen., printre care: obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, obligația de a urma un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională sau obligația de a nu conduce anumite vehicule stabilite de instanță timp de 2 ani.

În privința permisului de conducere, arătăm că spre deosebire de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, amânarea aplicării pedepsei nu are ca efect anularea permisului de conducere. Însă, instanțele de judecată au posibilitatea de a interzice dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pe întreaga perioadă a termenului de supraveghere de 2 ani, în funcție de circumstanțele în care a fost săvârșită infracțiunea.

 

Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul conducerii sub influența drogurilor

Spre deosebire de amânarea aplicării pedepsei unde instanța de judecată nu condamnă persoana în cauză la o pedeapsă anume ci doar stabilește doar pedeapsă urmând să amâne aplicarea acesteia, în cazul în care vorbim despre suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, instanța de judecată condamnă făptuitorul la pedeapsa amenzii sau a închisorii, însă dispune suspendarea executării pedepsei pentru o perioadă de timp stabilită.

 

Când se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere?

Precum în cazul amânării aplicării pedepsei există anumite condiții care trebuie îndeplinite pentru dispunerea suspendării executării sub supraveghere:

  1. pedeapsa aplicată să nu fie mai mare de 3 ani;
  2. făptuitorul să nu fi fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepția faptelor care nu mai sunt prevăzute de legea penală, a infracțiunilor amnistiate, a infracțiunilor săvârșire din culpă, sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
  3. făptuitorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;
  4. instanța de judecată consideră că atitudinea avută de făptuitor pe parcursul dosarului penal a fost una bună, precum și că acesta are posibilități reale de îndreptare, iar executarea pedepsei nu ar fi necesară.

 

Ce se întâmplă cu permisul de conducere în cazul suspendării pedepsei sub supraveghere?

Art. 116 din OUG nr. 195/2002 prevede următoarele:

Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

  1. a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
    b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
    c) a intervenit amnistia;
    d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

Așadar, având în vedere că vorbim despre o condamnare, permisul de conducere al persoanei condamnate va fi anulat de drept de la data rămânerii definitive a hotărârii — momentul împlinirii termenului de apel, în cazul în care nu a fost introdus, respectiv de la momentul rămânerii definitive a deciziei penale pronunțate de instanța de apel. Acesta va putea susține un nou examen de redobândire a permisului de conducere după un an de la definitivarea hotărârii penale.

 

Luați legătura cu avocați specializați în infracțiuni rutiere chiar astăzi!

Un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența drogurilor este considerată o problemă serioasă! Avocații colaboratori ai Cabinetului de Avocat – Ionescu Virgiliu-Ionuț au apărat clienți din toată țara în dosare penale rezultate ca urmare a condusului cu alcoolemie. Cu foști polițiști în echipa noastră, avem peste 30 de ani de experiență colectivă, astfel încât vă putem ajuta să aveți o apărare eficientă.

Ai nevoie de
un avocat specializat?

Întră în legătură cu noi și
stabilește o întâlnire.